Expositie Ger Bonninga 19 juni - 5 augustus

Van 24 juni 2019 tot 5 augustus 2019 zijn de reliëfcomposities van de beeldend kunstenaar Ger Bonninga te zien.

Deze composities in hout zijn veelal gebaseerd op wiskundige onderwerpen, die door hem worden gevisualiseerd, waardoor de schoonheid van deze onderwerpen zichtbaar wordt gemaakt. Priemgetallen, Fibonacci, Lucasgetallen, Pi, maar ook de Gulden snede zien wij terug in zijn werken.

Tevens zijn replica’s van de bekende roodblauwe Rietveld stoel te zien in de schaal 1:5. Ger laat zien welke modellen er allemaal aan de uiteindelijke roodblauwe stoel vooraf gingen. Een aantal van deze replica’s hebben van hem een wat sportievere uitstraling gekregen.

Biografie Ger Bonninga

Na zijn pensionering heeft Ger zijn interesses in houtbewerken en wiskunde weer opgepakt. Met name onderwerpen als priemgetallen en de Gulden Snede hebben zijn interesse.

Als beeldend kunstenaar is Ger een autodidact. Hij heeft zijn hele leven met hout gewerkt. Voor de kinderen en kleinkinderen heeft hij veel houten speelgoed gemaakt, maar ook kinder- en poppenmeubeltjes zoals winkeltjes en poppenhuizen die vooral geschikt zijn voor kleinbehuisden en in de opa/oma uitvoering (kinderen weg, speelgoed weg).

De wiskundige onderwerpen beeldt hij uit in reliëfcomposities, waardoor de schoonheid van deze onderwerpen wordt gevisualiseerd. Hierbij maakt hij gebruik van triplex en verf waarbij zoveel als mogelijk de houtstructuur zichtbaar blijft. Soms maakt hij ook gebruik van papier.

Het zijn dan veelal reliëfcomposities, met als gevolg een interessante schaduwwerking. De wiskundige onderwerpen zijn o.a. priemgetallen, Pythagoras, Gulden Snede, Pi, Fibonacci reeks en Lucas rij.

Mede door zijn interesse in “De Stijl” maakt hij naast witte composities ook composities in de primaire kleuren. Maar nu voldoen de vlakken aan de maten volgens de reeks van Fibonacci en de rij van Lucas, hetgeen onderscheidend is ten opzichte van de werken door kunstenaars van de Stijl.

Het werk heeft dan ook raakvlakken met “De Stijl” uit begin vorige eeuw, maar ook met de “Null” en “Zero“ beweging uit midden vorige eeuw.

Daarnaast is hij geïnspireerd door de stoelontwerpen van de Gerrit Rietveld. Ger heeft dan ook een aantal replica’s gemaakt van de stoelen van Rietveld in de schalen 1:1 en 1:5. Hij laat de ontwikkeling van deze stoelen zien tot de roodblauwe stoel. Een aantal van deze stoelen zijn gestoken in een sportieve outfit. Vervolgens heeft hij een eigen (supporter) stoel ontworpen afgeleid van de roodblauwe stoel, waardoor de stoel steviger en comfortabeler wordt voor de groter wordende mens. De uitsteeksels zijn hier verwijderd.

Zijn volledige oeuvre is te zien op zijn website.

De expositie is te zien op cursusdagen en tijdens filmvoorstellingen:
van maandag tot en met vrijdag 09.00 - 16.00 uur en 19.00 - 22.30 uur
zaterdag  19.00 - 22.30 uur (onder voorbehoud van programmawijzigingen)