Kijkwijzer

Kijkwijzer
Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een film schadelijk kan zijn voor kinderen. Kijkwijzer doet dat ten eerste met het geven van een leeftijdsadvies: Alle leeftijden, 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar, 14 jaar, 16 jaar en 18 jaar. Daarnaast  zijn er de pictogrammen die de reden van het advies aanduiden: geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en alcoholmisbruik en grof taalgebruik.

Nieuw vanaf 2020
Met ingang van januari 2020 worden de bestaande Kijkwijzerclassificaties uitgebreid met twee nieuwe leeftijden: 14 en 18 jaar. Deze worden toegevoegd aan de bestaande Kijkwijzer leeftijden: Alle Leeftijden, 6, 9, 12 en 16 jaar. 

Met de 14 jaar leeftijd wordt meer ruimte gegeven aan producties – vaak specifiek voor jonge tieners bedoeld - die te heftig zijn voor een 12 jaar advies, maar ook weer niet zo heftig dat een 16 jaar classificatie nodig zou zijn. De 18 jaar classificatie is voor producties met extreem geweld en harde porno. Tot nu toe kregen ook die producties een 16 jaar classificatie.  

De bestaande wetgeving die gekoppeld is aan de leeftijd 16 jaar (artikel 240a Wetboek van Strafrecht) blijft ongewijzigd. 

16 en en de wet
De overheid heeft een wettelijke bepaling verbonden aan de leeftijdsgrens van 16 jaar. Volgens artikel 240a van het Wetboek van Strafrecht is Parkvilla strafbaar wanneer hij iemand jonger dan 16 toelaat tot een film met de classificatie 16. Als er een vermoeden bestaat dat iemand nog geen 16 jaar is, dan mag Parkvilla om een legitimatie vragen of de toegang weigeren, zelfs als degene begeleid wordt door een volwassene.

Bij de kijkwijzerclassificatie 12 geldt een uitzondering. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene worden toegelaten, mits de begeleider kennis heeft genomen van de classificatie. Kinderen jonger dan 12 jaar zonder volwassen begeleider kunnen niet worden toegelaten tot een film met de kijkwijzerclassificatie 12.