910c: Verhalen uit de kunstgeschiedenis

De kunstgeschiedenis is voor Karin Braamhorst een schatkamer waarin pareltjes te vinden zijn die zij wil delen met de wereld. Als kunsthistorica onderzoekt zij al jaren prachtige beelden en verhalen van kunstenaars uit alle tijden. Haar verhalen en presentaties zijn persoonlijk; ze ontwikkelt al haar materiaal zelf. Karin vertelt verhalen van schoonheid en troost. Het thema van deze reeks is:

Symboliek in de kunst.
‘je ziet alleen wat je weet’

Véél van wat op een schilderij of in een beeld te zien is heeft een diepere en veelal symbolische betekenis. Aan de hand van meesterwerken die door de eeuwen zijn gemaakt gaan we in deze fijne zomercursus op zoek naar betekenissen en symboliek achter het zichtbare beeld.

We maken kennis met fascinerende verbeeldingen van de belangrijkste mythologische en christelijke verhalen, en de seculiere geschiedenis en literatuur. We zullen ontdekken dat attributen (een instrument bijvoorbeeld), kleding, kleur, grootte, plaats (hoog of laag, voor of achter, links of rechts), vaak betekenis geven aan een kunstwerk. Veel symboliek is tijdsgebonden en veranderlijk. Daarom behandelen we de kunst vanaf de klassieke oudheid tot en met de moderne tijd.
Deze verdiepingscursus verruimt uw blikveld en leidt tot het beter begrijpen van de betekenis van vele kunstwerken. Bij een bezoek aan een tentoonstelling of een museum zal de inhoud van deze cursus en het motto ‘je ziet alleen wat je weet’ u bij het duiden van een kunstwerk veel kijkplezier opleveren.

Deze activiteit is onderdeel van een evenement. Klik hier voor meer informatie.