Nr. 158: Tekenen & Schilderen: Portret en Model

In deze cursus gaan we verder dan een fotografische gelijkenis. Bij de meeste lessen is er een professioneel model aanwezig en werken we samen met hem of haar naar meer inzicht in het expressieve weergeven van de geschilderde mens. Je leert daarbij naar de anatomie, de uitstraling en de ingeleefde expressie te kijken en die elementen in jouw eigen stijl weer te geven.
 
Naast het belang van anatomische studies en het snelle schetsen om het oog te oefenen is er in deze cursus veel ruimte voor eigen interpretatie van het thema. De docent en grote namen uit de kunstgeschiedenis (d.m.v. boeken of beamerpresentatie) helpen je om die stap verder te zetten. Je krijgt meer inzicht in verhoudingen, anatomie, maar zeker ook in de beeldelementen waarmee de expressie van een model of portret kan worden vergroot. De docent zal je uitdagen steeds een stapje verder te gaan in je ontwikkeling en eventueel in je materiaalkeuze. Daarom is materiaalkeuze grotendeels vrij.
 
Aan het eind van de les bespreken we klassikaal de veelheid aan beeldende en technische keuzes. Dit is altijd een heel verrassend en leerzaam moment.
 
Het merendeel van de lessen is met een (naakt of gekleed) model. Een aantal lessen gebruiken we om verdieping in het werk aan te brengen, werk af te maken of korte studies anatomie te doen. Ter inspiratie en ondersteuning gaan we 1 of 2 keer naar een museum of een andere tekenlocatie. Dankzij de individuele begeleiding is deze cursus voor zowel beginners als voor (ver)gevorderden geschikt.
 
De eventuele excursies worden gewoon op de donderdag ingepland. De benodigde reis- en/of entreekosten van een excursie zijn niet bij de cursus inbegrepen.
 
Materiaallijstje (dit is niet bij de cursus inbegrepen):
Wil je voor de eerste les houtskool en kneedgum aanschaffen? Daarnaast heb je papierklemmen en schildertape nodig. Verder is de keuze van materiaal vrij of in overleg met de docent.