Nr. 103: Realistisch Tekenen & Schilderen

Lessen in het wat en hoe van het schilderen. Hoe krijg je de werkelijkheid op het doek of papier met precisie of juist in losse toetsen?

Deze cursus gaat over realistisch schilderen en tekenen voor zowel beginners als gevorderden. Je leert de werkelijkheid weer te geven op doek of papier.

Beginners maken kennis met de basiselementen. De nadruk ligt op de techniek: hoe schilder je en hoe bereik je het gewenste effect? Welke kwasten kun je gebruiken, wanneer moet je een potlood en wanneer houtskool nemen? Welke effecten geven olieverf in vergelijking met acrylverf? Je leert om dieptewerking in je beeld te realiseren.

Je gaat dit oefenen aan de hand van een reeks van onderwerpen zoals mens, dier landschap of stilleven. Afhankelijk van waar jouw voorkeur naar uitgaat, werk je in de los impressionistische stijl of juist met heel fijne toets.

Wanneer je wat gevorderd bent, gaan we dieper in op de schilder- en tekentechniek. Ook besteedt de docent aandacht aan minder bekende materialen zoals : eitempera, bladmetaal of scraperboard. Voorop staat dat je plezier moet hebben in het creatief bezig zijn met verf of potlood. Je hebt alle vrijheid om met je eigen inbreng aan de gang te gaan.

In deze schildercursus krijgt iedere cursist persoonlijke aandacht. Of je nu beginner bent of gevorderde. De docent volgt en begeleidt je één op één.

Tijdens het cursusjaar bezoeken we een tentoonstelling die aansluit op waar we op dat moment mee bezig zijn. Ook geeft de docent (meestal op Goede Vrijdag) een workshop, waarbij we de hele dag besteden aan een bepaalde techniek.

werk cursisten Ton van Steenbergen