Paint Paint Paint! - Deel 1

Zelf je verf maken? Een eitje!

Tijdens de cursus Paint Paint Paint! maak je kennis met verfsoorten waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Op een zintuiglijke en experimentele manier verkennen we de mogelijkheden van enkele verfsoorten. Je leert zelf verf te maken van pigmenten en bindmiddelen.

De stralende kleurkracht van ei-tempera.
De fluwelige diepte van Punische was.
De matte helderheid van caseïne.

Het proces van het zelf maken van verf zorgt ervoor dat je anders gaat schilderen. Doordat je bewust meer tijd uittrekt voor het bereiden van de verf verleng je de tijd die je met het materiaal doorbrengt. Je ruikt aardepigmenten als je ze met water wrijft en ervaart dat sommige pigmenten een fijne korrel hebben en andere juist een grove. Ervaringen en kennis die je later kunt inzetten bij het maken van je schilderij.

Deze intensieve en zintuiglijke omgang met schildermaterialen leidt tot een houding waarbij je allereerst een diepgaand begrip voor het materiaal leert ontwikkelen. Een kleurrijke wereld van pigmenten, bijenwas, kalk, eieren en oliën zal voor je opengaan!

Deze cursus is heel goed geschikt voor zowel de beginnende cursist zonder enige ervaring, als de zeer gevorderde schilders.

Deel 1: de kleurkracht van ei-tempera

Ei-tempera is een kleurheldere en krachtige verfsoort op basis van pigmenten en eidooiers. Geen enkele verfsoort heeft zo'n sterk coloriet als ei-tempera, de kleuren zijn helder en stralend. De werking van kleur in ei-tempera is heel specifiek. Je leert tijdens deze cursus wat de rol is van kleur in ei-tempera en hoe je daar optimaal gebruik van kunt maken in jouw schilderijen.

Je leert zelf ei-tempera verf te maken en toe te passen in diverse schildertechnieken.

Materialenlijstje (zelf meenemen)
- 2 eieren
- 3 MDF panelen van ongeveer 30 x 40 cm (mag afwijken als je een ander formaat hebt liggen), minimaal 1 cm dik. 
- Kwasten en penselen
- Holletjes palet
- Paletmes
- Dik (aquarel)papier

De cursus Paint Paint Paint! bestaat uit 3 delen van 5 weken die elk los te volgen zijn. Je schrijft je hier alleen in voor deel 1. Maar je kan natuurlijk ook de andere delen volgen! Klik op de links hieronder voor inschrijven voor deel 2 en 3.

Deel 1: De kleurkracht van ei-tempera

Deel 2: Bijenwasverf- Encaustiek en Punische was

Deel 3: Caseïne en lijmverf


NB.
Wij hebben bij Parkvilla teken- en schetspapier te koop. Het schilderpapier dat wij beschikbaar hebben is dik tekenpapier. Wil je acrylpapier gebruiken, neem dit dan zelf mee.

Wegens de lockdown is deze cursus niet gestart op de ingeplande startdatum in januari. Zodra Parkvilla haar deuren weer mag openen gaat deze cursus van start. Je kan je nog aanmelden voor deze cursus door te klikken op de knop instromen, we houden je dan op de hoogte van de nieuwe startdatum.

In overleg met docent en cursisten kan besloten worden de cursus in te korten. In dit geval wordt de cursusprijs naar rato aangepast.