Kunst in het Park Kunst in het Park Kunst in het Park Kunst in het Park

Kunst in het Park

Het kunstwerk voor de ingang van het Parktheater
is gemaakt door Karin Beek (1948) en getiteld Zittende Vrouw.

De bronzen figuratieve beelden van Karin ademen de sfeer van het alledaagse leven. De ronde monumentale vormen hebben iets gemoedelijks en nodigen uit tot aanraken. Dat is ook de bedoeling vindt Karin. Kunst hoeft niet verheven te zijn. Karin wil beelden maken die mooi en sterk van vorm zijn. De beelden hebben spanning, kracht en emotie.

Het stalen kunstwerk voor het gebouw van Parkexpressie
is gemaakt door kunstenaar Cyril Lixenberg (1932)
Titel Z.T.
Jaar 1981
Materiaal Cortenstaal; 2,50 m x 2,13 m x 2,13 m 

Omschrijving De monumentale stalen platen zijn aan de uiteinden aan elkaar bevestigd als schakels onder een hoek van 90 graden vormen zo tezamen een open cirkelvorm op het grasveld. Het beeld is een typerend voorbeeld van abstracte composities die in de jaren zeventig en tachtig met name van cortenstaal in de openbare ruimte in Nederland zijn neergezet. Lixenberg heeft een breed oeuvre van beelden in cortenstaal in Nederland. Het beeld is afkomstig van de tentoonstelling rond de Floriade Amstelpark.

Soms is het materiaal van een kunstwerk ook het vermelden waard. Zeker Cortenstaal waar dit beeld van gemaakt is. Dit staal bedekt zich, onder bepaalde voorwaarden, geleidelijk met een beschermende laag. Dit heet de patinalaag. Hierdoor kunnen kunstwerken zonder verdere corrosiebescherming uitgevoerd worden. In de praktijk wordt Cortenstaal toegepast bij fabricage van o.a: tankwagens en schepen.

Meer informatie over kunstwerken in de openbare ruimte, klik hier en hier