Wat is film? Filmproject van 3 lessen groep 6, 7 en 8

Het Filmhuis van Parkvilla is de plek in Alphen waar je terecht kunt voor de beste arthouse film, de kwetsbare kwaliteitsfilm, documentaires en de klassiekers.

Een project waarbij leerlingen kennismaken met alle facetten van film. Ze ontdekken wat film is, wat je nodig hebt om een film te maken, wanneer de film is ontstaan en hoe je zelf een film maakt. Aan bod komen verhaallijnen, acteerstijlen, camerastandpunten, filmmuziek, montage en special effects.

In een interactieve presentatie maken de leerlingen in les 1 kennis met de eerste film en het ontstaan van de bioscoop op de kermis. Door middel van filmfragmenten krijgen de leerlingen een beeld van de ontwikkeling van de filmgeschiedenis. Belangrijk aspect hierbij zijn de verschillen tussen vroeger en nu in filmtechniek. De leerlingen ontdekken waaruit een film bestaat en welk effect taalgebruik, filmmuziek  of cameravoering op een film heeft. Hierbij komen verschillende soorten films zoals documentaires, animaties, klassiekers en korte films aan bod.

In les 2 bezoeken de leerlingen het Parkfilmhuis waar ze een bijzondere film gaan kijken. Daarnaast krijgen ze een kijkje achter de schermen in het Parkfilmhuis en ontdekken zij wat er allemaal bij een filmvertoning komt kijken. Na de film is er een korte nabespreking met de filmhuismedewerker.

In les 3 volgt een verdieping op de eerste twee lessen. Er zijn drie keuze mogelijkheden. 1. De leerlingen maken zelf een korte film. 2. De leerlingen veranderen het plot van de film uit les twee en brengen dit met een storyboard in beeld (of met een kort filmpje). 3. De leerlingen spelen een scene na uit de film uit les twee. Desgewenst kunt u een vakleerkracht inhuren voor les drie.

Deze workshop stimuleert de volgende vaardigheden: basisvaardigheden van filmen, filmgeschiedenis, creativitet en samenwerking. 

Deelname aan Creatieve workshops is voor elke individuele school mogelijk. Elke school kan een keuze maken voor één of meerdere modules. 

Heeft u vragen over de kosten van de Creatieve workshops? Mail ons dan op educatie@parkvilla.nl