Wat gaan we zien deze zomer?

Zomerlezingen Karin Braamhorst | KARA WALKER

KARA WALKER | A BLACK HOLE IS EVERYTHING A STAR LONGS TO BE


Wereldwijd is ze bekend, de Afro-Amerikaanse kunstenaar, door de zwarte silhouetten die ze uitknipt. Die lijken wel uit een oud racistisch kinderboek geknipt: ze zien er cartoonesk uit, als stereotypen. Met die poppetje beeldt ze scènes uit van slavernij, lynchpartijen en seksueel geweld.


Het bijzondere aan de tentoonstelling in Museum de Pont is dat naast een aantal animaties (het museum heeft er drie in de collectie), het persoonlijk archief van de kunstenaar de hoofdrol heeft. Dat zijn 650 tekeningen en collages in houtskool, pastel, potlood en waterverf, vol flarden van ideeën, boze dromen of herinneringen, vol angst en pijn en woede. Deze tekeningen hield de kunstenaar dertig jaar lang verborgen, omdat ze dacht dat ze te intiem, pijnlijk of choquerend waren om te laten zien. Nu zijn ze op tournee: eerder werden ze in Basel en Frankfurt getoond. De tekeningen zijn prachtig en verschrikkelijk. Sommige zijn cartoonesk en doen denken aan stripverhalen, andere heel realistisch, herinnerend aan oude meesters.


Walker noemt zichzelf amateurhistoricus, maar de tentoonstelling gaat ook over onze tijd, over het Amerika van Obama en Trump bijvoorbeeld. Ze laat zien dat verleden en heden zijn niet los van elkaar te zien zijn.


KARA WALKER | A BLACK HOLE IS EVERYTHING A STAR LONGS TO BE
Expositie in Museum De Pont, Tilburg
Tot en met 24 juli 2022

Normaal: € 15,-
Parkvilla Vriend: € 13,-