Eva IJsveld

Eva IJsveld | Textielcollege Feest

Een boeiend college over de oorsprong van textieltechnieken, materialen en feestelijke gebruiken van over de hele wereld. Of het nu in het verleden, het heden of de toekomst is, voor een feest dost men zich uit. Kostuum en feest hebben een hechte band! De lezing bestaat uit beeldmateriaal, filmfragmenten en echte (historische) kostuums.

Treffend Textiel
Het college vindt plaats in het kader van het 10-jarig jubileum van het textielcollectief Treffend Textiel. Het collectief bestaat uit 9 vrouwen en viert dit jaar haar jubileum met een expositie ‘Feest!’ in de Foyer van Parkvilla van 15 oktober tot 26 november. Voor deze expositie wordt nieuw werk gemaakt. Kleurrijk en net zo veelzijdig als de vrouwen zijn. Ieder heeft haar eigen manier van werken en gezamenlijk wordt het een feestelijk geheel. Zij laten zien wat de mogelijkheden zijn van het werken met textiel: borduren met de naaimachine en met de hand, schilderen en eco-printen op katoen en zijde, vilten en punchen van wol. Dit in combinatie met andere materialen zoals papier, keramiek, kralen, vezels en hout.

De leden werken individueel, maar komen iedere maand bij elkaar om hun werk met elkaar te bespreken. Zij verwerken stoffen op een niet-alledaagse manier. De verschillende werkwijzen verrijken elkaar zonder dat de oorspronkelijke stijl van de kunstenaars verloren gaat. Soms is die eigen stijl te herkennen door gebruik van technieken, maar ook door kenmerkend kleurgebruik of materiaalkeuze.

Treffend Textiel heeft regelmatig geëxposeerd, o.a. in Galerie Alphen-Art , bij Natuurmonumenten in Nieuwkoop, de Bibliotheek in Rijswijk en het Stadhuis in Alphen a/d Rijn. Deze exposities gaan vaak gepaard met workshops en demonstraties.

Voor meer informatie: www.treffendtextiel.nl