Zorg met Cultuur

De cultuurcoaches zorgen met cultuur voor zingeving voor ouderen. Zij stimuleren en ontwikkelen activeringsprogramma’s op locatie samen met de (zorg)medewerkers zodat persoonlijke verhalen verbonden raken met beeldende kunst, muziek en filosofie. Cultuurcoaches onderzoeken de interesses en mogelijkheden bij ouderen.

De cultuurcoaches coördineren activiteiten die gericht zijn op samen kunnen genieten en in gesprek raken door te kijken naar kunst, thema’s te bespreken, samen te luisteren naar muziek, elkaar verhalen te kunnen vertellen of samen te schilderen. De cultuurcoaches zoeken naar talent bij ouderen en gaan “vergeten talenten” ‘afstoffen’, stimuleren en weer samenbrengen.

Voorbeeld:
Vijf jongeren van het Jeugdtheaterhuis spelen in verschillende zorginstellingen in de gemeente Alphen a/d Rijn hun zelfgemaakte theatervoorstelling. Deze is speciaal ontwikkeld voor de bewoners van de zorginstellingen en zorgt voor verbinding tussen de jonge en oudere generatie.

In de Productiegroepen van het Jeugdtheaterhuis maken leerlingen in de leeftijd van 15 t/m 20 jaar onder leiding van een regisseur (tevens de docent) een voorstelling. Het muzikale theaterstuk ‘En nu ik’ is het eindresultaat van het leerjaar van Productiegroep Alphen. De jongeren zijn op zoek gegaan naar verbinding met de oudere generatie, die in principe ver van hun belevingswereld af staat. Daarom maakten ze ‘En nu ik’ speciaal voor bewoners van zorginstellingen in de gemeente. Herinneringen en dromen staan erin centraal. Wat herinner jij je nog van de basisschool? Wat wil je later worden? En hoe kijk je later op je leven terug?

”…Bij het circus gaan was altijd mijn kinderdroom. Als je ouder wordt, verandert die droom: nu wil ik bioloog worden! Daarna, daarna word ik gelukkig en kijk ik terug op alles wat ik mij nog kan herinneren. Maar… ik wil iemand anders zijn, andere dingen doen, kan dat, mag dat?...”- Anika ( 15 jaar)