Spookkastelen - een spooky stop-motionproject

Een spooky stop-motionproject
 
Stop-motion is een filmtechniek die al heel oud is. Bijzonder is het werk van  De Quay Brothers. Zij maakten stop-motionfilmpjes waarbij ze zich lieten inspireren door de wetenschap, film en literatuur uit de negentiende eeuw.
Zij maakten alles zelf: de decors, de poppen, het verhaal en de geluidseffecten!
Door frame voor frame beelden te schieten en die snel achter elkaar af te spelen, ontstaat zo’n filmpje.
 
Nodig:
Knutselmaterialen, (schoenen)dozen, iPads of fototoestellen. Er zijn verschillende
stop-motion apps te downloaden die op de iPad geïnstalleerd kunnen worden.
 
Aan de slag:
Vraag de leerlingen in groepjes van drie een spannend spookverhaal te bedenken, dit wordt het uitgangspunt voor een griezelig stop-motionfilmpje. Als het verhaal af is, maken de leerlingen het decor in een (schoenen-)doos. Ze maken zelf poppetjes, beestjes, meubeltjes van klei, karton, papier en/of nemen dit mee van huis. Als alles af is, kan het filmen beginnen. Ze nemen een foto van het decor met bijvoorbeeld een poppetje, spookje, monster of auto erin. Daarna verplaatsen ze alles een klein beetje en maken weer een foto. Net zolang tot ze minimaal 50 foto’s hebben en hun verhaal uit is. Zet nu alle foto’s achterelkaar in de computer of iPad en het filmpje is af!
 
Parkvilla gastdocent:
Onze vakdocent kan dit project voor u uitvoeren op uw school. Wij geven de leerlingen inspirerende voorbeelden, helpen bij het uitwerken van hun ideeën tot een concreet verhaal, dragen suggesties aan voor decor en decorstukken, en assisteren bij het fotograferen en filmen. Schakel ons gerust in!
 
Bronnen:
Een stop-motion film maak je zo! – GALILEO
https://youtu.be/YApRN7oBLLs
Youtube: De Quay Brothers