Parkvilla inspireert

Parkvilla staat niet stil. Interessante blogs en scroll naar beneden voor de filmpjes. 

De Parkvilla blog! Regelmatig neemt een Parkvilla teamlid stelling in de wereld van kunst en cultuur

Deze keer: Edwin Bruins (51) coördinator foyer, verhuur en facilitair. Edwin woont al 26 jaar in Alphen aan den Rijn, samen met zijn vrouw Eveline en 2 dochters van 19 en 20 jaar oud. Edwin golft graag of gaat erop uit met zijn racefiets.  

Als laatste ben ik aangeschoven bij het Parkvilla kernteam.  Ik houd me met veel plezier bezig met horeca en pandbeheer. Hiervoor was ik parttime barmedewerker en heb daardoor al vele avonden in onze gezellige foyer gewerkt. Mijn eerste dag in mijn huidige functie was op 1 juli 2020 en daardoor heb ik nog geen normale tijd meegemaakt! Maar daar gaat vast binnenkort verandering in komen.

Wat mij het meeste opvalt is de fantastische flexibiliteit van het ‘instituut’ Parkvilla. De veranderingen door het virus zijn gigantisch en iedere keer moet een ieder zijn of haar planning aanpassen of annuleren. Ik heb daarom veel respect voor de coördinatoren van het filmhuis, theater, cursussen en educatie,  die dat iedere keer op hun bordje krijgen.

Voor de foyer was het een zeer rustige tijd. Alhoewel? Samen met de vrijwilligers uit het klusteam is de foyer geschilderd en opgeknapt. Er zijn geluiddempende panelen opgehangen zodat de echo nagenoeg verdwenen is. De bar heeft een prachtige metamorfose gekregen en nu zijn we bezig met de ontvangsthal.

De medewerkers in de foyer staan in de startblokken om weer te gaan vlammen. Er zijn vele ideeën ingebracht om leuke avonden te organiseren in de foyer en theater. We gaan voor een ongelofelijk bruisend tweede half jaar 2021 om met gezelligheid en kwaliteit de culturele activiteiten te completeren. Ik hoop u snel te mogen verwelkomen!

mei 2021

---------------------------------------------------------------------------------

Blog april: cursus- en evenementencoördinator Maaike van Zetten (37), samenlevend met man Peter (38), zoon Oliver (1,5) en katten Lola en Coco. Naast haar werk als coördinator bij Parkvilla is Maaike cultureel ondernemer, vakdocent muziek en DJ.

Het staat in mijn geheugen gegrift, de toespraak van Mark Rutte op 12 maart 2020 waarin de eerste Nederlandse “intelligente lockdown” werd aangekondigd. Een van de regels uit zijn toespraak: “Dames en heren, naar het geheel kijkend zijn dat natuurlijk zonder twijfel ingrijpende maatregelen, dat realiseren wij ons zeer goed”.

Ingrijpend dekt wat mij betreft niet bepaald de lading: er zal je maar verteld worden dat je van het één op het andere moment je beroep niet meer mag uitvoeren. Elke kunstenaar, amateur en professional, weet wat cultuur voor en met mensen doet en we voelen dat vooral zelf. Leven zonder culturele input is grijs en mist de franjes.

Maar hoe krijg je toch het “Matthäus-gevoel” nu je er geen live kunt bijwonen? De verslagenheid en onmacht die bij de eerste lockdown opgetekend werden waren groot, maar de veerkracht en de vindingrijkheid zijn dat ook. Wat er binnen onze sector inmiddels aan noodgedwongen revoluties plaatsvindt en wat er aan initiatieven is ontwikkeld is werkelijk bewonderenswaardig. De lockdowns zijn een drama voor de culturele sector, maar leverden ook fantastische (online) initiatieven op die het behouden waard zijn.

Zo ook bij Parkvilla: docenten ontwikkelden alternatieve online lesplannen waarmee cursisten hun schilder-, dans- of fotografielessen konden blijven volgen via zoom, theatervoorstellingen worden via live stream uitgezonden en via het online platform Picl kan je de Parkvilla filmhuisfilms nu vanaf je eigen bank bekijken. We kunnen met recht concluderen dat het jaar van verslagenheid met al deze initiatieven ook het jaar van de veerkracht werd.

We bevinden ons inmiddels in de derde lockdown, ditmaal met avondklok. Het perspectief op mogelijke heropening schuift stukje bij beetje telkens weer een maand op. Cursussen kunnen nog steeds niet op locatie plaatsvinden en ons prachtige theater en de filmzaal missen de lach en traan van haar enthousiaste bezoekers. De enkele keer dat ik niet thuiswerk maar op locatie overheerst de overweldigende stilte in de gangen waar normaal gesproken zoveel reuring is. We zijn blij dat we met alle mooie online initiatieven toch culturele betrokkenheid kunnen creëren binnen de mogelijkheden, maar wij kijken reikhalzend uit naar het moment dat we weer écht aan de slag mogen en cultuur ook weer de digibeten en mensen die simpelweg zoom-moe zijn bereikt.

Wij willen binnenkort weer de franjes terugbrengen in het culturele leven van elke Alphenaar. Zoals Ilja Pfeijffer het recentelijk perfect verwoordde: “Zingen in een vol theater, onzichtbaar huilen in een volle bioscoop, geraakt worden door een toneelstuk en daarover na afloop niet uitgeraakt raken in de van geestdrift zoemende foyer, dat zijn de dingen die het overleven zin zouden moeten geven. Wie zegt dat kunst slechts franje is, heeft gelijk, want het gaat om de franje. Zonder de franjes is er geen reet meer aan.” Wij zullen dan ook ons eigen perspectief creëren en ons de komende periode vol enthousiasme storten op de zomer- en septemberprogrammering. Nog even volhouden en dan kan iedereen de creativiteit weer laten stromen onder leiding van bekwame en enthousiaste docenten.  Sluiten jullie in september ook weer aan?

april 2021

-------------------------------------------------------------------------------------

Parkvilla staat niet stil. Deze filmpjes geven een mooi kijkje achter de schermen en laten zien waar Parkvilla voor staat én wat wij bieden. 

Film digitale expositie 35-jarig jubileum Angenelle Thijssen

Filmpje 5 Beeldende kunst december 2020

Filmpje 4 Filmhuis december 2020

Filmpje 3 Creativiteit kinderen november 2020

Filmpje 2 Onderhoud Parkvilla pand november 2020

Filmpje 1 Productiehuis Alphen november 2020