Warm bad voor Ashton Brothers

Warm bad voor Ashton Brothers
Begin maart van dit jaar werd Parkvilla een week lang overgenomen door de internationaal gelauwerde variété-spektakelgroep Ashton Brothers. Samen met cast en crew kwamen Ashton Brothers Friso van Vemde, Pim Muda en Joost Spijkers iedere dag naar Parkvilla om hun nieuwe voorstelling BROTHERS te monteren. Ze startten de ochtend steevast met koffie in onze foyer en verdwenen dan de theaterzaal in. Om er pas weer uit te komen als er gegeten ging worden. Het terras achter Parkvilla werd gebruikt als werkplaats, de theaterhal stond vol met decor en rekwisieten en de theaterzaal was een broedplaats van creativiteit.

Friso van Vemde heeft de ontvangst in Parkvilla als een warm bad ervaren. Zo vertelde hij aan de telefoon een paar weken na hun montageweek en drie uitverkochte try-outs bij Parkvilla. “Wat ik heel bijzonder vond, en ik realiseer me dat niet altijd, is dat zo’n montageperiode buiten de comfortzone van theaters is. We vragen in zo’n week veel van een theater, nemen veel ruimte in beslag, maken veel zooi. Bij Parkvilla hebben we geen moment het idee gehad dat we geremd werden. Dat is niet altijd zo. Soms loop je wel tegen beperkingen aan omdat theaters het spannend vinden. We hebben veel vertrouwen gevoeld en dat was voor het maak- en creatieproces heel goed.”

Geen betere plek om deze voorstelling te monteren en de eerste try-outs te spelen.
“Van repetitieruimte naar monteren is een van de grootste stappen die je zet in het proces. Het is een cruciale fase in het maakproces van een voorstelling. Er gebeurt ontzettend veel in zo’n eerste week. Je kunt het zien als een auto die we hebben geknutseld met alles wat we konden vinden, maar we hebben er nog nooit in gereden. Je gaat plankgas, je moet wel, er zit nog geen rem op. En dan is het heel fijn om alle ruimte te krijgen om er het maximale uit te halen. Want met alles wat je in zo’n montageweek niet kan fixen, ben je heel lang bezig om dat in een later stadium te repareren.”

Na de week bij Parkvilla hebben de Ashton Brothers nog een aantal try-outs gespeeld in andere theaters. Op de vraag hoe die weken gegaan zijn en of er nog veel veranderd is antwoordt Friso: “Het geraamte zoals we dat bij Parkvilla hebben neergezet is blijven staan en vanuit dat geraamte bouwen we verder. We hadden geen betere plek kunnen vinden om deze voorstelling te monteren en de eerste try-outs te spelen. Zo’n eerste voorstelling spelen is magisch. Het is nog rauw en je speelt het vol adrenaline, alsof je voor het eerst iets nieuws doet. Dat verandert wel, maar nu gaan we het groter maken. De voorstelling is in basis af, maar nu wordt er een lichtontwerp gemaakt, er komt decor bij, grime, kostuums. Bij jullie stonden we in ons ondergoed, straks staan we in driedelig pak. Die toevoeging van meer decor, kostuums en grime doet vaak meer dan dat we soms beseffen. Het maakt het voor de beleving nog grootser en indrukwekkender. Ook werken we nog aan grotere acts die in de kleine theaters waar we de afgelopen weken hebben gespeeld niet pasten, zoals een trapezenummer van vijf meter hoog.”

BROTHERS
“Het ontwikkelen van een show is een empirisch proces. Het is veel uitproberen. In oktober 2022 zijn we gestart met de eerste repetities, begin maart 2023 monteerden we de voorstelling bij jullie en speelden we de eerste try-outs. In de maanden mei en juni spelen we zo’n 40 voorstellingen en vanaf maart 2024 gaan we verder op tournee met BROTHERS.”

Met BROTHERS brengen de Ashton Brothers een ode aan elkaar, aan de tribe die ze samen vormen. Met onverschrokken “visuele poëzie en absurdistisch variété” (De Telegraaf) nemen ze je mee in hun oneindige universum. Een eigen kosmos van magie en muzikaliteit, met spectaculaire en hilarische halsbrekende toeren. Een verrassende kijk op de veerkracht van ons bestaan en van de planeet waarop we ronddolen. Dwars door fysieke grenzen van theater. Dwars door ruimte en tijd. Dwars door huid en haar, in een rechte lijn naar je hart.

Kijk op www.ashtonbrothers.nl voor meer informatie en speeldata.