India Filmspecial: Het andere India

Op zaterdag 7 september vertonen we de film Hotel Mumbai in een bijzondere setting. India-kenner dr. Hub van Wersch zal de film inleiden en de nadruk leggen op een India waarover we weinig weten. Na afloop van de film is er gelegenheid voor discussie. Om het bijzondere karakter van deze avond te benadrukken, worden in de foyer Indiase snacks en chai (Indiase thee) geserveerd.

India is vooral bekend als het land van ashrams, gurus, yoga, chakra’s, ayurveda, sadhus en geweldloosheid (Mahatma Gandhi). Al deze begrippen kregen  in het westen ruime bekendheid. Ook de Beatles droegen daaraan krachtig bij. Veel minder bekend zijn de grote tegenstellingen die het land verscheuren en een harmonische groei belemmeren. De Indiase samenleving is zeer gelaagd en complex. Er zijn buitensporige  verschillen in welvaart naast scherpe maatschappelijke en religieuze tegenstellingen. Hotel Mumbai is een spannende film over een serie gruwelijke terreuraanslagen in Mumbai (vroeger: Bombay) in 2008 die aan 174 mensen het leven kostte. Deze aanslagen hebben hun voedingsbodem in de geschiedenis van het land.

India beleeft sinds een aantal jaren een opvallende economische groei. Het land telt nu ongeveer evenveel inwoners als China (1,3 miljard inwoners), maar zal China  in grootte van de bevolking over een paar jaar passeren. De politieke ontwikkelingen in India zijn onstuimig en gevaarlijk.

Hub van Wersch publiceerde in maart dit jaar twee boeken waarin Mumbai centraal staat, een wetenschappelijke studie en een roman:

  • The 1982-83 Bombay Textile Strike and the unmaking of a Labourers’City
  • Grijpen naar lucht – Fraude moord en wetenschap (roman)

Meer informatie en kaartje kopen voor deze filmspecial: KLIK HIER