Filmcursus: Invloedrijke Regisseurs

Wat maakt een Hitchcockfilm nu een typische Hitchcockfilm en welke kenmerken zien we steeds terug in de films van Stanley Kubrick? Wat maakt deze filmregisseurs zo interessant en in hoeverre belemmert filmstudio’s hun creativiteit? Welke filmmakers zijn duidelijk beïnvloed door andere regisseurs en hoe zien wij dat terug?

Deze cursus gaat dieper in op het werk van een aantal belangrijke filmregisseurs. Naast Alfred Hitchcock en Stanley Kubrick volgen we andere grote klassieke filmmakers als Akira Kurosawa en Federico Fellini die bepalend waren voor de filmgeschiedenis. Verder bekijken we ook naar de generaties daarna, denk aan 'moviebrats' als Steven Spielberg, Woody Allen en Martin Scorsese. Ook regisseurs van de ‘videostore generation’ zoals Quentin Tarantino en Darren Aronofsky komen aan bod. Maar ook huidige generaties, bijvoorbeeld de Korean new wave, nemen we onder de loep.

Aan de hand van vele filmfragmenten wordt er dieper ingegaan op het werk van deze filmmakers en ontdekken wij hun ‘signature’.