Nr. 653f: Theatercarrousel: Episch theater (Brecht)

De meeste toneelstukken die wij zien, volgen de leer van de Russische regisseur Konstantin Stanislavski. Hierbij moet het publiek opgezogen worden in het verhaal van de voorstelling en moeten acteurs er alles aan doen om hun personages zo goed mogelijk te verwezenlijken.

Rond de tweede wereld oorlog waren er verschillende theater-hervormers, waarvan de Duitse Bertolt Brecht misschien wel de bekendste is. Brecht wilde theater gebruiken om mensen iets te leren, ze aan het denken te zetten en om kritiek te leveren op de samenleving. Daarvoor moest het publiek niet meegezogen worden in een voorstelling, maar de hele tijd beseffen dan ze in het theater zitten. Acteurs moesten hun personages niet worden, maar ze slechts uitbeelden. Samen met een heleboel ‘vervreemdingstechnieken’ heeft dit geleid tot een nieuwe theatervorm: het episch theater.

In deze module gaan we in vijf lessen kennis maken met deze theaterstijl. Hoe zorg je er nu voor dat je mensen door middel van theater iets kan leren of aan het denken kan zetten? En welke speciale technieken horen daar dan bij? Kom het ontdekken in deze module!

De modules van de theatercarrousel zijn het meest geschikt voor mensen die al wat spelervaring hebben.

Les data module Episch theater (Brecht):

 1. 24 mei
 2. 31 mei
 3. 7 juni
 4. 14 juni
 5. 21 juni
   

 

De theatercarousel bestaat uit 6 losse cursussen door het jaar heen, ieder van 5 weken met ieder een ander thema. De cursussen worden afwisselend gegeven door Lianne en Jeroen. Wil je ook deelnemen aan de andere delen? Dan moet je je per deel opgeven op de cursuspagina. Hieronder zie je een overzicht van de overige delen:

 1. Kleinkunst - Inschrijven niet meer mogelijk
 2. Theatersport - Start 9 november
 3. Camera acteren - Start 11 januari
 4. Theatermaken - Start 15 februari
 5. Monologen - Start 5 april
 6. Episch theater (Brecht) - Start 24 mei