Paint Paint Paint!

 

Paint Paint Paint!

Zelf je verf maken? Een eitje!

Tijdens de cursus Paint Paint Paint! maak je kennis met verfsoorten waar je misschien nog nooit van hebt gehoord.

Zo leer je te schilderen met zelfgemaakte ei-tempera; een verfsoort gemaakt van eidooiers en pigmenten die stralende en krachtige kleuren geeft. Geen enkele verfsoort heeft zo’n sterk coloriet als ei-tempera, het is alsof je met pure pigmenten schildert.

Verder leer je zelf caseïne te maken; een heldere natuurlijke verfsoort op basis van het stremsel van melk. Na deze watergedragen verfsoorten leer je te schilderen met zelfgemaakte bijenwas-verven, zoals Punische was en encaustiek.

Op een zintuiglijke en experimentele manier verkennen we de vele mogelijkheden van deze verfsoorten die, net als de vergeten groentes, een beetje in de vergetelheid zijn geraakt.

Het proces van het zelf maken van verf zorgt ervoor, dat je anders gaat schilderen. Doordat je bewust meer tijd uittrekt voor het bereiden van de verf verleng je de tijd die je met het materiaal doorbrengt. Je ruikt aardepigmenten als je ze met water wrijft en ervaart dat sommige pigmenten een fijne korrel hebben en andere juist een grove. Ervaringen en kennis die je later kunt inzetten bij het maken van je schilderij.

Deze intensieve en zintuiglijke omgang met schildermaterialen leidt tot een houding waarbij je allereerst een diepgaand begrip voor het materiaal leert ontwikkelen. Een kleurrijke wereld van pigmenten, bijenwas, kalk, eieren en oliën zal voor je opengaan!

Deze cursus is heel goed geschikt voor zowel de beginnende cursist zonder enige ervaring, als de zeer gevorderde schilder.

Materialenlijstje (zelf meenemen)
- 2 eieren
- 3 MDF-panelen van ongeveer 30 x 40 cm (mag afwijken als je een ander formaat hebt liggen), minimaal 1 cm dik. 
- kwasten en penselen
- holletjes palet
- paletmes
- dik (aquarel)papier (Parkvilla heeft teken- en schetspapier te koop. Het schilderpapier dat wij beschikbaar hebben is dik tekenpapier. Wil je acrylpapier gebruiken, neem dit dan zelf mee.)