Top 3 Tekenen & Schilderen

Module 2 van deze cursus is uitverkocht, aanmelden voor de volledige top 3 is niet meer mogelijk. Je kan je nog wel aanmelden voor module 1 en module 3

Deze cursus bestaat uit drie modules.
105a  Colette Curfs, start 7 september 2021
105b  Yvette Bavelaar, start 23 november 2021
105c  Angenelle Thijssen, start 15 februari 2022

Deze cursus is geschikt voor volwassenen van alle leeftijden. Een beetje ervaring met schilderen is gewenst. Het thema “mens en omgeving” zal als een rode draad door alle drie de cursussen lopen. Iedere docent geeft de les op de manier die het dichtste bij haar staat. Voor cursisten die graag andere keuzes willen maken in zowel materiaal als in onderwerp zijn ook van harte welkom.

1e module TOP-3 Colette Curfs 105a:
Je hoeft geen volleerd tekenaar of schilder te zijn om aan deze cursus mee te kunnen doen. De cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Je wordt door de docent intensief en persoonlijk begeleid, zodat je je op eigen niveau verder kunt ontwikkelen.

De lessen zijn opgedeeld in thema’s waaraan we een aantal weken werken. Klassieke thema’s zoals portret, model, stilleven en landschap liggen ten grondslag aan deze opdrachten, veelal geïnspireerd door de kunstgeschiedenis, maar ook actuele tentoonstellingen kunnen tot inspiratie in de les leiden.

De basismaterialen waar we mee werken zijn houtskool en acrylverf op papier of doek. Uiteraard behoren alle andere materialen zoals pastel, inkt, aquarel en olieverf ook tot de mogelijkheden. Soms is een opdracht specifiek gebonden aan een bepaald materiaal, maar vaak is de cursist vrij om eigen materiaal te kiezen. Neem voor de eerste les houtskool en kneedgum mee, papier is te koop tijdens de les.

Colette Curfs studeerde Tekenen en Textiele werkvormen aan de lerarenopleiding te Delft en vervolgens Schilderen en Grafische technieken aan de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam. Colette woont in Amsterdam en werkt in een groot atelier op het Wilhemina Gasthuis terrein te Amsterdam. Ze is als docent verbonden aan Parkvilla en aan het Culturele Centrum van de VU te Amsterdam. Werk van haar is te zien op www.artxs.nl/colette.htm

2e module TOP-3  105b: Yvette Bavelaar

Deze cursus is geschikt voor volwassenen van alle leeftijden. Een beetje ervaring met schilderen is gewenst. De groep zal maximaal uit 15 cursisten bestaan. Het thema “mens en omgeving” zal als een rode draad door alle drie de cursussen lopen. Iedere docent geeft de les op de manier die het dichtste bij haar staat. Voor cursisten die graag andere keuzes willen maken in zowel materiaal als in onderwerp zijn ook van harte welkom.

Tijdens deze cursus gaan we aan de gang met het portret, de positiekeuze, contrast en de expressie in de ogen.

We werken met meegenomen afbeeldingen en foto’s. Aan het begin van de les zal er in het kort aandacht worden besteed aan een specifiek onderwerp om vervolgens met z’n allen aan de slag te gaan. Hierbij gaat het vooral om te leren door te doen. We behandelen diverse technieken om verder te ontwikkelen en de expressie goed te kunnen weergeven en er kunnen vragen worden gesteld.

Yvette zal gedurende de les over de schouder meekijken en aanwijzingen geven. Ter afsluiting van elke les is er een reflectie.

De basismaterialen zijn grafiet, houtskool, conté, kneedgom, doezelaars. Papier is te koop tijdens de les.

Lees alles over docente Yvette Bavelaar via deze LINK

3e module TOP-3 Angenelle Thijssen 105c:
Expressie in beelden!
In deze cursus pakken we door om vanuit realisme verder te gaan in de mogelijkheden van expressie. Of we nu het thema model, landschap of stilleven induiken, steeds gaat het om de mogelijkheid eigen expressie in het thema te leggen. De docent reikt alle mogelijke inzichten en oefeningen aan om het ontwikkelen van een eigen expressie mogelijk te maken. Geen uniforme resultaten, maar iedere cursist verwerkt het thema op zijn eigen, beeldende manier.
 
Samen met de docent ga je onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om jouw werk meer expressie te geven. Om dat te bereiken gaan we dieper in op de mogelijkheden van de beeldelementen, compositie, vormen, kleuren en contrasten. Kunstgeschiedenis is hierbij een leerzame inspiratie. Een aantal weken werken we met thema’s die de docent aanreikt. Termen als realiteit, stileren en abstraheren komen hierbij aan de bod. De docent vindt jouw eigen wensen en inbreng erg belangrijk en houdt hier uiteraard rekening mee.
 
Voorstudie tekenen
Het ontwikkelen van je eigen kijkwijze begint met een voorstudie door middel van tekenen. Dit aspect heeft een belangrijke plaats in deze cursus. In die voorstudie wordt de eerste stap naar eigen inbreng in het verwerken van het thema gezet. De thema’s kunnen bijvoorbeeld variëren van het tekenen van een model of portret tot het tekenen van een stilleven of landschap. Je zult verschillende technieken gebruiken in de loop van het studieproces; een greep uit de mogelijkheden: houtskool, pastelkrijt, acrylverf, aquarel, collage en inkt. Deze mogelijkheden zijn, i.o.m. de docent, naar ieders wens uit te breiden.
 
Reflectie: na zo’n lessencyclus bespreken we klassikaal de veelheid aan beeldende en technische oplossingen van alle cursisten. Een verrassend en leerzaam moment!
 
Materiaallijstje: Omdat het de derde module betreft, zal de docent je tegen die tijd mailen wat de benodigdheden voor de eerste lessen zijn.
 
Wanneer je je hier (voor cursusnummer 105) aanmeldt, schrijf je je in voor alle drie de modules. Wil je inschrijven voor één of twee modules, meld je dan aan voor cursus 105a, 105b of 105c. De prijs is dan € 210,-- per module.