Voorstellingen deze maand · De Matthäus Missie van R. de Leeuw

Regie

Cherry Duyns

Lengte

75 min

Land

Nederland

Jaar

2016

Taal

Nederlands

Recensie

Cinemagazine

Kijkwijzer

alle leeftijden

De Matthäus Missie van R. de Leeuw

Pianist, componist, dirigent Reinbert de Leeuw, 78 jaar heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. “Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezig houden, zou ik dat zo doen”, zegt hij. Filmmaker Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici. Over ontroering. Over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bach’s monumentale werk.

Filmtotaal **** Het totstandkomingsproces van de befaamde Matthäus-Passion door nestor Reinbert de Leeuw laat zien dat diens vuur nog lang niet gedoofd is. Het heeft geresulteerd in een document over een bevlogen musicus die de schoonheid van de muziek in elke lichaamscel heeft zitten.
De Volkskrant *** Het is een voorrecht om Reinbert de Leeuw van dichtbij mee te maken in deze documentaire. Regisseur Cherry Duyns laat De Matthäus Missie alle kanten opdwarrelen.


 

31.03.2017 · vrijdag, 20.30u koop online reserveren
01.04.2017 · zaterdag, 16.00u koop online reserveren
02.04.2017 · zondag, 20.30u koop online reserveren
09.04.2017 · zondag, 14.30u koop online reserveren
14.04.2017 · vrijdag, 16.00u koop online reserveren
Voorstellingen deze maand · De Matthäus Missie van R. de Leeuw